Maltezer

 

De algemene verzorging: de honden worden geborsteld zodat er geen knopen meer zijn, nagels geknipt, oren geplukt en gereinigd, goed gewassen met aangepaste shampoo en balsem. Ze worden steeds minstens 2 maal gewassen, waarna een verzorgende balsem wordt opgedaan, die niet wordt uitgespoeld voor een extra verzorging en voeding voor de vacht.

Dan heeft men verschillende mogelijkheden, maar er wordt wel respectvol rekening gehouden met de vacht:
1. Na het drogen worden de voetjes rondgeknipt, anus en buikje vrijgemaakt en als men dat graag heeft wordt het staartje en de frou geknipt.
2. Na de algemene verzorging kan de totale lengte worden ingekort tot de gewenste lengte, zonder de ondervacht te schaden.
3. Na de algemene verzorging kan de hond worden geschoren met de opzetkam en worden de poten, de kop en de staart geknipt met de schaar (in model zetten). Let op: het in model zetten wordt niet gedaan tijdens de puppy fase.
4. Voor de algemene verzorging voorscheren op gewenste lengte, na de wasbeurt wordt de vacht nageschoren en verder afgewerkt. Hier is het wel heel belangrijk dat men weet dat de kwaliteit van het haar hierdoor verandert. De structuur kan wolliger, krullender worden en de kleur van het haar kan verloren gaan. De vacht wordt doffer. Deze behandeling wordt enkel gedaan na de puppy fase, en na overleg over de mogelijke nadelen en veranderingen als men hiervoor kiest.

Bv: Maltezer, Lhasa apso,…